Sayın Vekilim
28. Dönem milletvekili seçimlerinde başarılarınızdan dolayı tebrik ederiz. Ülkemize ve size hayırlı olsun. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında ülkemizi yeni bir yüzyıla sizlerin hazırlayacak olması gurur verici.
Bizler 20 numaralı genel işler iş kolunda kurulu bulunan Kamu Taşeron İşçileri ( Taşeron İş ) Sendikasıyız. Zati aliniz ile çalışma hayatına dair 4 hususu paylaşmak istiyoruz;
1-) 24 Aralık 2017’de yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile bazı kurum ve kuruluşlarda 1 milyon taşeron kadroya geçirildi denildi. Söz konusu kararnamede gerek özel hüküm gerekse farklı nedenlerle işçiler arasında aşağıdaki maddeler ile ayrım yapılmıştır.. Halen 90 - 100 bin arası ifade edilen taşeron işçi sayısı bundan fazladır. Söz konusu kararnamenin Madde 83/2 numaralı alt bendinde Danışmanlık, HBYS, Çağrı Merkezleri, Madde 127 %70 engeline takılan taşeronlar, Karayolu Müşavirlik Firmaları, Karayolları Yol Bakım Personeli, Kiralık Araç Şoförleri, Yemekhane Personeli, Hastanelerde Röntgen, MR, Laboratuvar Personeli, Şehir hastaneleri Personeli, Madde 18 4 Aralık mağdurlarından bahsedilmektedir. 2023 yılında yeni bir taşerona kadro çalışması yapıldığı bilinmektedir. Söz konusu çalışmada kapsam dışı bırakılan personelin kadroya alınmasını istiyoruz.
2-) 696 sayılı KHK Geçici 23. madde, Geçici 24. madde, Geçici 25. Madde si ile işçiler çalıştıkları şirketlerden belediye şirketlerine geçirilmiştir. Sonrasında belediye şirket işçilerine kadro verdik denmesine rağmen verilmemiş, 4D kadrosuna geçirilen işçilerin sahip oldukları özlük ve sosyal haklara sahip olamamıştır. Belediye şirket işçileri madem kadrolu ise 6772 sayılı tediye kanunundan faydalanması da gerekmektedir. Halen belediye şirket işçileri 45 saat üzeri çalışmakta olup yemek parası, gece mesaisi, vardiya zammından faydalanmamaktadır. Kamu Çerçeve Protokolü imza töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız belediye ve bağlı bulundukları teşekküllerin faydalanacağını söylemesine rağmen, belediye şirket işçileri gerek Yargıtay kararları, gerek belediye başkanlarının keyfiyetine göre bu haklardan faydalanmamaktadır.
573 bin belediye şirket işçisi kamu çerçeve protokolünden faydalanmak ve 2017 den bu yana 6772 sayılı kanunda yer almasına rağmen kapsam dışı bırakılan kanundan ve 52 günlük tediyeden faydalanmak istemektedir.
Belediyelerimizde memur işi yapan lisans bölümü mezunları, mühendis, mimar, yardımcı zabıta, yardımcı itfaiye ve teknik branşlar gibi kadrolar bulunmakta olup tüm bu gruplar; memur işi memurlar eliyle yürütülür kanununa göre aykırı ve hukuksuz çalışmaktadır. Söz konusu işçi arkadaşların memur kadrosuna işçi işi yapan personelin belediye işçi kadrosuna geçirilmesi kanunsuzluğu ortadan kaldıracaktır.
2019 yerel seçimlerinden sonra yaklaşık 35 bin belediye şirket işçisi ve 10 bine yakın belediye sözleşmeli memur siyasi nedenlerle işten atılmıştır. Belediye şirket işçileri işe geri dönüş davalarını kazansa dahi işlerine kavuşamamıştır. İş kanununda 4 - 8 ay arası olan kötü niyet tazminatlarının yeniden düzenlenerek en az 3 katına çıkarılmasını talep etmekteyiz.
3-) Tüm bu branşlar dışında halen devletimize doğrudan ya da proje odaklı çalışan gruplar bulunmaktadır. Söz konusu gruplar; Fahri Kuran Kursu Öğreticileri, Ücretli Öğretmenler, Adalet Bakanlığı Çalışanları, AFAD Kurumu Çalışanları, Piktes Çalışanları, Vakıfbank Güvenlik Görevlileri, Aile Sağlığı Grup Elemanları, TYP çalışanları bulunmaktadır. İş hayatının barış ve huzura kavuşması için söz konusu grupların hazırlanan taşeron çalışmasında yer alması gerekmektedir.
4-) Sendikal sorunlar; ülkemizde çalışan sendikalı sayısı çalışana oranı sadece %16 seviyesindedir (Çalışma Bakanlığı verileri). 6356 sayılı Sendika ve Toplu İş sözleşmesi Kanunu halen 1982 anayasasından kaynaklanan anti demokratik hususlar barındırmaktadır. Ülkemizin ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda 1 günlük brüt yevmiyenin kesilmesi işçiye yüktür. Bu hükmün söz konusu kanunun 18. maddesinin yeniden düzenlenmesi sonucu öngörülüyor ki; 1 günlük brüt yevmiyenin %20 oranına çekilmesi hem sendikaları üye çalışmasına teşvik edecek hem de işçinin cebinden fazla ücret çıkmayacaktır. Ayrıca işçi sendikalarına ödenen aidatlar, memur sendikalarında olduğu gibi sendika ve toplu iş tazminatı olarak işçiye geri ödenmemektedir. Bu konuda işçi sendikalarına ödenen aidatların, memur sendikalarında olduğu gibi sendika ve toplu iş tazminatı olarak işçiye ödenmesini talep etmekteyiz.
657 sayılı memurlar 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince hangi sendikaya üye ise aidatları oraya kesilmekte ama 4857 kanuna göre işçiler için yetkili sendika denilmiştir. Söz konusu işçi ve memur sendikaların temel hükümleri eşitlik ve adalet anlayışı ile arasındaki farkların giderilmesi gerekmektedir. Bu farklar giderildiği takdirde ülkemizde İLO sözleşmeleri uyarınca örgütlü işçi sayısı artacak ve iş hayatına katkılar sağlayacaktır.
Bu bağlamda yukarıda yer alan taleplerimizin ülkemizin geleceği, 16 milyon çalışan ve Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında iş ve çalışma barışı adına önemli buluyor gerekli düzenlemelerin yapılması için desteklerinizi ve kanun teklifi vermenizi rica ediyoruz.
Bu vesile ile yeniden kazandığınız başarıdan dolayı tebrik ederiz.
Saygılarımızla...
Mahmut YILDIZ
Taşeron İş Sendikası
Yönetim Kurulu Başkanı